Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Margaretasquare 28-29

Menu Expo Winkels en Estaminets
»
Margaretasquare 28-29

1901 

Na het overlijden van Henri Gomme, uitbater van estaminet La Distillerie, begint de weduwe  Feyder op de hoek van de square en de Veronesestraat een handelszaak die zowel kranten, papierwaren, sigaren als het plaatselijk postkantoor nr. 9 combineert.

Coll. Christian Dekeyser.

Zij beheert er ook de « zoekertjes, advertenties en overlijdensberichten » voor de krant Le Soir (het is één van de 10 Brusselse adressen waar dit type van plaatselijk adverteren mogelijk is). A. Buys volgt haar in 1911 op. De verdieping wordt verhuurd aan boekhouders Blondiau et Gilis die er een boekhoudersinstituut runnen.

Coll. Christian Dekeyser.

1921

F. Decoster opent een kruidenierszaak gespecialiseerd in overzeese koloniale goederen: gebrande koffie, Chinese en Japanse thee, chocolade en cacao, gemalen specerijen, kandij- en vanillesuiker, gedroogde vruchten en conserven (abrikozen, ananas), mogelijk ook rum, Engelse saus en zelfs Italiaanse pasta. Een zekere Engelborghs neemt de zaak in 1925 over.

Coll. Christian Dekeyser.

Bij de sluiting van de andere kruidenierszaak op nr 20-21,  zal deze zaak gedurende 50 jaar de naam Épicerie du Square dragen. Haar opeenvolgende uitbaters zijn het echtpaar Jules Engelborghs en Sophie Romain (1925-1949), vervolgens M. Eeckhout (1949-1963) et diens weduwe Lievyns (1963-1974), Luc en Nadine Mespreuve (1974-1985) en tenslotte Jean-Pierre en Françoise Guillaume.

© Photo Jean-Pierre Guillaume.

1989

Het echtpaar Guillaume transformeert de klassieke kruidenierswinkel tot een fijne delicatessenzaak, Apicius, die zowel primeurgroenten- en fruit als een traiteurservice aanbiedt! Tijdens de eindejaarsfeesten  specialiseert Apicius zich in exclusieve eetwaren en seizoensproducten.

© Foto Jean-Pierre Guillaume.

1993 & 1997

Apicius behaalt voor zijn prachtig gedecoreerd uitstalraam de eerste prijs in de wedstrijd Eindejaarsdecoratie dat jaarlijks door de Stad Brussel georganiseerd wordt! De bewoners en vooral de kinderen kijken elk jaar ongeduldig uit naar deze gebeurtenis die een heuse attractie is geworden in de buurt. « Het was een waar genoegen om hun ogen te zien schitteren telkens wanneer het rolluik omhoog ging. Dat heeft ons immens gelukkig gemaakt. »

© Foto Jean-Pierre Guillaume.

2016

Het echtpaar Guillaume laat de zaak over. Nu is het opnieuw een kruidenierswinkel geworden.