Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Margaretasquare 24-25

Menu Expo Winkels en Estaminets
»
Margaretasquare 24-25

1895

Auguste Duchamps, loodgieter-zinkbewerker, had het terrein in 1895 aangekocht en er een hoekgebouw neergezet. Hij verhuurt het aan slager Firmin die het jaar nadien opgevolgd wordt door zijn confrater Materne. Ze baten er een beenhouwerij uit.

Coll. Christian Dekeyser

In 1903 vestigt Auguste Duchamps zich als loodgieter-zinkbewerker in zijn gebouw. Hij heeft er zijn eigen loodgieterij-atelier. Op de gevel schildert hij in grote letters « Eau » en « Gaz »: het is immers in deze periode dat de loodgieters de leidingen legden voor het « Gas op alle verdiepingen » (voor de verwarming én voor de verlichting).

Zijn echtgenote helpt hem daarbij en start in 1925 ook een winkel voor huishoudmateriaal die zij tot in 1930 verder blijft uitbaten, nadat in 1927 haar man overlijdt (inmiddels heeft een andere loodgieter, Olbrechts, zich op de square gevestigd). Zij zal op de verdieping van het gebouw blijven wonen tot in 1935.

Coll. Christian Dekeyser. Detail.

1931

Slager Loeycx koopt de gelijkvloers over. In 1938 volgt La Maison Ardennaise hem op: dit huis verkoopt ook gezouten vleeswaren. In die jaren ontstaan in de Ardennen varkenskwekerijen die groter zijn dan de familiezaken met enkele varkens die vooral voor eigen consumptie werden gehouden. De gerookte Ardeense Hesp, de Ardeense worst, de boerenspek, de gerookte spek enz. maken ook in Brussel hun entrée.

In 1987 bevonden zich nog steeds pekelbakken in de kelder van het gebouw.

De uitbater van La Maison Ardennaise, die vermoedelijk Arnold of Arnould heet, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog problemen met de bezetter.

Circa 1935, met de slagerij op de achtergrond. Coll. Christian Dekeyser.

1948

Handelaar in wijnen, tabak en likeuren J. Van Damme opent er zijn winkel. Zijn zaak wordt druk bezocht want het is het enige in zijn genre in de buurt! Hij blijft het uitbaten tot in 1975. Het is de laatste handelszaak die gevestigd is op nr. 24-25.