Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Margaretasquare 30

Menu Expo Winkels en Estaminets
»
Margaretasquare 30

1901

De gebroeders Albert en Lucien Lenoir, allebei horlogemakers, installeren zich op de hoek van de Margaretasquare en de Veronesestraat, in een gebouw in eclectische stijl dat in 1900 door Henri Cloquet werd ontworpen.

© Archief van de Stad Brussel, J182.

Na het huwelijk van zijn broer Albert baat Lucien Lenoir gedurende 44 jaar zijn horloge- en juwelenzaak zelf verder uit.  Zijn dienstmeisje springt in wanneer hij even weg moet en zij maakt één en ander mee

© Coll. Christian Dekeyser.
© Archief van de Stad Brussel, J182.

1944-47

De befaamde Antwerpse horlogemaker Jan-Frans Slaets komt kortstondig zijn geluk beproeven op de Brusselse Margaretasquare.

Atelier Slaets voor zijn vestiging op de Margaretasquare. © Photo Slaets.

1948

Edelsmid Célestin Tordeurs opent er zijn luxe-juwelierszaak, met een aanbod aan juwelen, horloges en een grote kast vol zilverwerk (dienbladen, bestek, kandelaars, tafeldecoratie, religieuze objecten). Als edelsmid werkt hij vooral met massief zilver. Zo bekleedt hij voorwerpen uit kristal van Val-Saint-Lambert met zilverwerk.  

Zijn familie verblijft op de verdieping.  Spijtig genoeg zal geen enkele van zijn erfgenamen het bedrijf overnemen.

Slakom in Val Saint-Lambert met zilverwerk. Privécollectie. Foto S. Wittemans

1958

Marcel en Gaby Heyvaert breiden de commerciële benedenverdieping uit tot de Veronesestraat. Aanvankelijk verkoopt Grani-Flora vooral allerlei soorten granen van de firma Vadigran in Lennik dat de familie van mevr. Heyvaert toebehoort: granen voor de omliggende tuinen (het is het begin van een nieuwe mode, de siertuinen en moestuinen!). De bloemsierkunst en de verkoop van verse bloemen winnen al snel aan belang wanneer de buurt hoe langer hoe meer bevolkt wordt door Europese ambtenaren.

Grani-Flora, kerstetalage. © Foto D. Nowé

1985

In 1985 neemt bloemist Dominique Nowé de winkel over en ontwikkelt er thematische etalages die meermaals bekroond worden door de Stad Brussel.  In het begin van de 21ste eeuw laat hij zijn zaak over aan één van zijn medewerkers die al gauw failliet gaat.

Dominique Nowé in zijn winkel. © Foto D. Nowé

2010

Steve Bosteels bouwt het gelijkvloers om tot een automatisch wassalon zoals we dat vandaag nog steeds kennen.