Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

De estaminets

1 estaminet

Omstreeks 1890 staat maar één enkel huis op de toekomstige inplanting van de squares: het is een estaminet! Het Café des Cascades met zijn concurrent, het Cabaret dit du Chalet, lest de dorst van de arbeiders in de zandgroeven, de metselaars op de bouwwerven, de bewoners van nabijgelegen hoeves en de wandelaars.

Het Café des Cascades is waarschijnlijk één van de gebouwen op de postkaart. Privécollectie.

2 estaminets

Vanaf 1897 telt de Margaretasquare twee estaminets: het Café-estaminet du Square dat later omgedoopt wordt tot Café-brasserie du Square Marguerite, gelegen op de hoek met de Van Campenhoutstraat en La Distillerie, waar nu een kruidenier gevestigd is.

Links, het Café-estaminet du Square, vervolgens Café-brasserie du Square Marguerite, uitgebaat door Florent Hautphenne. Coll. J.-M. Schrynemakers

5 estaminets

In 1900-1901 vestigen drie concurrerende drankgelegenheden zich op de square tot aan de bouw van de flatgebouwen in 1963-65.

Op de hoek van de Jennevalstraat, op nr. 17, wordt een cabaret in 1907 omgedoopt tot Brasserie Au Nouveau Siècle. Louis Mottiat, een gewezen Belgische wielerkampioen, baat er tussen 1938 en 1947 een brasserie uit met de naam Brasserie L. Mottiat.  Nadien vindt men er de Brasserie du Ballodrome terug.

In hetzelfde woonblok, op nr. 23, langs de kant van de Patriottenstraat, wordt de Brasserie de l’Union in 1947 omgedoopt tot Brasserie de l’Esplanade.

Au Nouveau Siècle en Brasserie de l’Union. Coll. Christian Dekeyser

Tenslotte, op het nr. 48-49 dat uitgeeft op de Ambiorixsquare, verandert het Café du Belvédère in 1953 in Café des Colibris.

Café du Bélvédère in 1911. Coll. Christian Dekeyser

Maar weldra verdwijnt La Distillerie (in 1902), gevolgd door de Café-brasserie du Square Marguerite (in 1907).

Daarentegen verschijnt in 1908 de Brasserie Marguerite op de hoek van de Correggiostraat. Zij krijgt de naam Brasserie du Limbourg en houdt stand van 1935 tot 1947.

Brasserie Marguerite. Coll. Christian Dekeyser

Op de Margaretasquare zal je niet sterven van de dorst en vind je voor elk wat wils.

La Distillerie biedt jenever aan. Voor de Kriek, de Geuze (en de champagne!) kan je best bij J. Florent-Hautphenne in Café du Square langsgaan.

Brasserie Marguerite stelt naast Duitse en Engelse bieren ook plaatselijke brouwsels voor, zoals de Blonde des Flandres en de Bock van Koekelberg. De Nouveau Siècle is gespecialiseerd in wijnen.

In Brasserie Marguerite, gehouden door Henri Lauwers, naast herbergier ook een gedreven kok, kan je op zaterdag ook gerechten bestellen: kalfskop in vinaigrettesaus of choesels in madeirasaus! In 1901 betaal je er 1 frank voor 12 oesters.

De Estaminets en Brasseries zijn ook hotspots voor het wijkleven op de square.

Brasserie Marguerite dient als vergaderlokaal en bibliotheek voor de Université populaire du Nord-Est.  

Privécollectie

Ze verkoopt eveneens het lokaal krantje Le Nord-Est ten voordele van de behoeftigen in de wijk. In 1901 kan men er de resultaten van de parlementsverkiezingen volgen.  Het lokaal wordt zelfs gebruikt door een steuncomité voor de Boerenopstand! Later dient het als repetitielokaal voor de zangvereniging L’Orphéon du Nord-Est die op de kiosk optreedt.

© Archief van de Stad Brussel.

Het Café du Belvédère houdt zich bezig met liefdadigheidswerken et houdt er in 1902 een petitie om het aantal tram- en treinwagons die halt houden aan de square, te verdubbelen. In 1925 heeft het secretariaat van het feestcomité « Nord-Est Attractions » er zijn hoofdkwartier.

De plaatselijke Spaarkas « Le noyau du quartier Nord-Est » verhuist in 1902 van La Distillerie naar het Café du Square Marguerite. Zijn uitbater Florent Hautphenne schenkt regelmatig een fles champagne als hoofdprijs voor de sportcompetities die op de square worden gehouden.