Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Margaretasquare 6-7

Menu Expo Winkels en Estaminets
»
Margaretasquare 6-7

1894

Horlogemaker-juwelier Émile Parfonry koopt het terrein en bouwt er de huizen nrs. 6 en 7.   Zijn eigen handelszaak, de “Magasin Suisse” bevindt zich in de Naamsestraat. Maar hij woont op nr. 7 vanaf 1904 als “rentenier”.

Eerste handelaar in 1896, drogisterij G. Lampert, prijst er een indrukwekkend assortiment van producten aan! De drogisterij zal in 1906 naar de Van Campenhoutstraat verhuizen alvorens in 1926 terug te keren naar de Margaretasquare 8.

© Archief van de Stad Brussel, J182

1906-1908

De Laiterie Moderne is maar een kort leven beschoren. Men kan er terecht voor boter, melk, room, karnemelk, plattekaas, diverse kazen enz.

Coll. Christian Dekeyser

1909-1927

 Aux Dames de France wordt de attractie van de square met haar 5 uitstalramen, haar nieuwigheden en cadeau-artikelen!

Coll. Sophie Wittemans

Men verkoopt er tevens kousen en sokken, linnengoed (lakens, kussenslopen, babykleding, doopkleedjes, sjaals, ondergoed), garen (linten, naalden en draden, knopen, wol, enz.).  Het bedrijf importeert artikelen uit Parijs maar vervaardigt ook materiaal ter plaatse, waardoor het betaalbaar blijft. Het werft veel personeel aan.

Na de Eerste Wereldoorlog neemt E. Michel de zaak over terwijl H. Praille-Michel het vanaf 1923 verder ontwikkelt tot de sluiting in 1927. In 1928 verhuist Aux Dames de France naar de Waversesteenweg.

1930

G. Olbrechts en J. Croisé baten samen een algemeen sanitair bedrijf uit. In die jaren beginnen de Brusselaars immers badkamers en binnenhuis-WC’s te installeren.  Het bedrijf verkoopt ook verwarmingstoestellen die op gas werken. Dat is zeer handig in een periode waarin de centrale verwarming nog niet erg verspreid is.

G. Olbrechts en J. Croisé worden vermeld als verkopers. © KBR JB1000.

Na de Tweede Wereldoorlog baat J. Croisé de onderneming alleen uit. Zijn broer is elektricien aan de overkant van de square. In 2021 is een afstammeling van de familie Croisé nog altijd eigenaar van het pand.

Privécollectie.

Vers 1970

Square Copies, een winkel voor papier- en kantoorbenodigdheden & fotokopies installeert er zich. Men herkent vandaag nog steeds het opschrift op de gevel.

Vandaag wordt het gelijkvloers gebruikt als magazijn voor de Brocante du Noyer.

© Mupdofer – foto Brosteaux. Circa 1965.