Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Brutale oplichterij

Donderdagnamiddag heeft een jonge vrouw van 25 à 30 jaar oud, waarvan de politie een precieze persoonsbeschrijving heeft, zich aangemeld bij juwelier M. Lenoir, Margaretasquare 30 te Brussel. Zij heeft gevraagd om enkele gouden mannenuurwerken « op zicht » te mogen meenemen in opdracht van Mevr. Quarton (gedomicilieerd Eedgenotenstraat 15).

De jonge vrouw beweerde dat Mevr. Quarton diezelfde avond een uurwerk wou schenken aan haar man.

Juwelier M. Lenoir zelf was die dag echter afwezig wegens het overlijden van zijn vader en het was het dienstmeisje, Marie Giroul, die de winkel openhield.

© Archives de la Ville de Bruxelles, P514.

Daar deze op de hoogte was dat Dr Quarton een trouwe klant was van M. Lenoir zag zij er geen graten in om de jonge vrouw vier gouden uurwerken toe te vertrouwen voor een totale waarde van 400 frank.

Zodra de jonge vrouw het winkelpand had verlaten, kreeg Marie Giroul plots argwaan: zij begaf zich meteen naar het adres in de Eedgenotenstraat 15 en stelde er, tot haar grote verbijstering, vast dat het huis onbewoond was. Het arme kind had geen andere keuze dan meteen klacht te gaan neerleggen bij de politie.

Le Patriote, 11/10/1907 (Belgicapress, KBR)