Autour de Marguerite

Autour de Marguerite

Apicius

Françoise en Jean-Pierre Guillaume transformeerden de vroegere Épicerie du Square, die ze in 1989 herdoopten tot Apicius, tot een luxe-kruidenierszaak, ’n beetje te vergelijken met het grootwarenhuis Rob (zij gingen zich trouwens bij dezelfde groothandelaars bevoorraden). De kruidenierswinkel is nog vrij klein en bescheiden wanneer ze hem in 1985 overnemen. De winkelruimte wordt pas 4 jaar later uitgebreid. Het is het begin van een zware periode want ze werken uitsluitend met twee, zonder hulp van buitenaf, en moeten dus lange dagen presteren, te beginnen bij de vroegmarkt om 4 uur ’s ochtends (driemaal per week) en vaak tot 21 uur ’s avonds bij het afsluiten. Als ze een kleine pauze willen inlassen voor een kopje koffie, moeten ze deze meestal koud opdrinken!

Circa 2008. Foto J-P. Guillaume.

Buiten droge producten verkopen ze fijne vleeswaren, huisbereide leverpastei, eenden-met-sinaasappelterrine, enz. Ze bieden tevens gevogelte en verse vis aan (dat laatste meestal op het einde van de week), primeurgroenten en -fruit, zoals Belgische of Franse seizoensaardbeien en -frambozen, lokale asperges die ze naar believen in bulk of per stuk verkopen… Ze leveren zelfs aan huis in de buurt.

Ze baten een traiteur-service uit met vier klaargemaakte hoofdschotels en twee desserten, met dagelijks ook een nieuwe dagschotel en verse slaatjes. De eerste 4 à 5 jaren werken ze nog samen met een kok doch algauw gaan ze zelf achter het fornuis staan. Je kan hun keuken zowel als “traditioneel” omschrijven en als “wereldkeuken”: stoemp met worst, gegratineerde witloof, Oostendse tongfilets, tomaat-garnaal, osso bucco, zuurzoete kip, tikka massala kip, enz. Idem voor het aanbod aan nagerechten: chocolademousse, flans met karamel, bavaroiscakes, taarten, clafoutis, cheesecakes en zelfs de échte Brusselse bodding naar het recept van de moeder van Jean-Pierre…

Gerechten voor eindejaarsfeesten. Foto J.-P. Guillaume.

Rond de eindejaarsfeesten maakt het echtpaar Guillaume er elk jaar een erezaak van om hun uitstalraam thematisch te decoreren. De buurtbewoners en vooral de kinderen kijken er elk jaar met spanning naar uit. Zodra de rolluiken opgehaald worden zie je de ogen van de allerkleinsten fonkelen van bewondering en zuiver plezier. Het geeft Françoise en Jean-Pierre elk jaar opnieuw een enorme voldoening en vreugde. Ook het assortiment aan producten die tijdens de eindejaarsfeesten uitgestald worden, is bijzonder exclusief en spectaculair te noemen: ganzenlever, gekonfijte kastanjes, alcoholische dranken in kerstverpakking, Britse teatime cookies, exclusieve theesoorten en theepotten, enz. Trouwe klanten komen soms van heinde en ver om zich tijdens de eindejaarsfeesten bij hen te bevoorraden.

Uitstalraam met eindejaarsdecoratie in 2006. Foto J.-P. Guillaume.

In 2016 worden ze omwille van gezondheidsredenen genoodzaakt om er een punt achter te zetten. Gedurende meer dan 32 jaren stonden ze aan het roer van hun Apicius en deden dat met brio en veel enthousiasme. Sinds de stopzetting van hun activiteiten betreuren vele buurtbewoners van de Margaretasquare hun producten maar ook vooral hun vriendelijk onthaal en toewijding.


[i] In 1989 reikt vzw Gromagro, op initiatief van schepen van financiën M. Lefèvre, hen de Prijs van meest dynamische ondernemer toe. Hun kruidenierszaak wordt zowel in 1993 als in 1997 bekroond met de 1ste Prijs voor eindejaarsdecoratie van uitstalramen, uitgereikt door de Stad Brussel.